Prev. CSS-uitvoer Next

Dit artikel is ook verschenen in PRO-GEN-eralia.

CSS-uitvoer

Voor het aanmaken van internet pagina's is er nu, naast de standaard HTML-uitvoer, ook HTML uitvoer met CSS-opmaak beschikbaar. De opmaakbestanden hiervan zijn ontwikkeld samen met Don Arnoldus, PGGG helpdesk-medewerker en beheerder van meerdere internet sites.
De afkorting CSS staat voor 'Cascading Style Sheets'; een techniek waarmee de vormgeving van internet pagina's kan worden vastgelegd. CSS heeft enkele belangrijke voordelen:

In PRO-GEN is er voor deze CSS-uitvoer een nieuwe schijfuitvoer driver toegevoegd aan de lijst 'Schijfuitvoer stuurprogramma'. Als u deze nieuwe driver 'CSS' instelt en dan 'Uitvoer naar schijf' kiest, dan kunt u eerst de aan te maken schermindeling instellen:


De eerste twee keuzes waren ook in de HTML-uitvoer al beschikbaar. Bij de derde regel is de namenindex naar de rechterzijde verplaatst. De vierde regel heeft als extra een plaatje voor bijv. een familiewapen. Hiervoor is als voorbeeld een wapenschild met het PRO-GEN boompje meegeleverd. Deze kunt u uiteraard vervangen door uw eigen afbeelding (zie verderop in dit artikel)

Vervolgens kunt u de vormgeving (achtergrondkleur of afbeelding) kiezen:


Voor de derde keuze is er een achtergrond afbeelding meegeleverd in de vorm van een lichtgrijs cirkeldiagram op een witte achtergrond. Ook deze kunt u zelf wijzigen.

Eenvoudige eigen aanpassingen

Voor het maken van eenvoudige aanpassingen is er een nieuwe map PG30\NL\WEBSITE gemaakt. In deze map kunt u aangepaste bestanden plaatsen voor de CSS-uitvoer die dan automatisch worden gebruikt i.p.v. de overeenkomstige bestanden uit de PG30\NL map.
Heeft u bijvoorbeeld een eigen familiewapen, sla deze dan op onder de naam CSS-PICT.GIF in de genoemde PG30\NL\WEBSITE map; dan zal dit familiewapen automatisch gebruikt worden in de '4 frames' CSS-uitvoer. Op dezelfde wijze kunt u een eigen achtergrond afbeelding gebruiken door een eigen CSS-BG.GIF plaatje in deze map te plaatsen.
Voor eigen kleuren maakt u een kopie van één van de CSS-STL1.CSS t/m CSS-STL3.CSS bestanden. Deze kopie plaatst u weer in die WEBSITE map. Dit bestand kunt u m.b.v. 'kladblok' openen en daarin de kleurcodes wijzigen.
Hieronder ziet u een voorbeeld van de opbouw van een CSS bestand. In dit geval het CSS-STL2.CSS bestand dat bij de keuze 'blauw met wit' hoort:


Hier kunt u bij background-color en bij color uw eigen kleur-waarden gaan invullen. Op internet zijn vele voorbeelden te vinden van mogelijke kleurinstellingen.

Geavanceerdere aanpassingen

Het is mogelijk om toevoegingen te maken aan het 'Indeling' menu en het 'Vormgeving' menu. Ook kunnen aangepaste sjabloon-bestanden aan het systeem toegevoegd worden.
Dit voert wat te ver voor dit artikel, maar zal worden uitgelegd in een technische beschrijving op de PRO-GEN homepage onder 'Support', 'Tips en trucs'.