Prev. HCAL gebruiken onder Windows ME / 2000 / XP / Vista / 7 Next

Dit artikel is ook verschenen in PRO-GEN-eralia en VVF Genealogie & Computer.

HCAL gebruiken onder Windows ME / 2000 / XP / Vista / 7

Al vele jaren wordt er met PRO-GEN het programma'tje HCAL meegeleverd. Met HCAL is het o.a. mogelijk om datums om te rekenen tussen de Juliaanse, Gregoriaanse en de Republikeinse kalenders. HCAL wordt in PRO-GEN opgeroepen vanuit de lijst of het relatieschema m.b.v. de ALT-F1 toets.

Om dit programma te kunnen gebruiken moet ANSI.SYS geladen worden in het CONFIG.SYS bestand van uw PC. Echter onder Windows ME / 2000 / XP / Vista / 7 kunt u CONFIG.SYS niet meer wijzigen waardoor het niet meer mogelijk is om HCAL te gebruiken.

We hebben op het Internet een alternatief gevonden voor ANSI.SYS waarmee HCAL weer bruikbaar wordt op deze PC's, maar ook op een PC waar u CONFIG.SYS niet wilt of kunt aanpassen.

U dient hiervoor van adres : http://www.almy.us het bestand nnans593.zip te downloaden. Open dit bestand met bijv. WINZIP en sla het bestand NNANSI.COM hieruit op in de PG30 map.

Vervolgens dient u in PRO-GEN eenmalig het commando waarmee HCAL gestart wordt aan te passen.
Start hiervoor PRO-GEN, ga naar "Wijzigen gegevens personen" en druk daar op ALT-F1.
Het "Overzicht oproepbare programma's" verschijnt.
Zet de aanwijsbalk op HCAL en druk dan op F1.
Nu kunnen de volgende gegevens ingevuld worden.


Let daarbij goed op de aanhalingstekens en puntkomma's; want een kleine typ-fout zal ervoor zorgen dat het niet werkt. Nadat u dit heeft ingevuld drukt u twee keer op ESC en beantwoordt u de vraag "Mag dit opgeslagen worden ?" met Ja.

Nu kan het HCAL programma vanuit PRO-GEN op de normale manier via de ALT-F1 toets gebruikt worden.