Prev. Gebruik van PRO-GEN met Windows ME / 2000 / XP Next

Dit artikel is ook verschenen in PRO-GEN-eralia en VVF Genealogie & Computer.
Deze pagina is naderhand aangepast i.v.m. versie 3.0b en Windows XP.

Gebruik van PRO-GEN met Windows ME / 2000 / XP

Er komen steeds meer vragen over het gebruik van PRO-GEN onder de nieuwe Windows versies ME en Windows 2000/XP. Beide systemen zijn goed geschikt om PRO-GEN 3.0b te draaien.

Windows ME

Windows ME (Millennium Edition) is de opvolger van Windows 98.
PRO-GEN draait prima onder Windows ME. Enkel het instellen van de juiste toetsenbord-instelling, voor gebruik in een DOS-venster, gaat wat anders (eenvoudiger) dan in Windows 95/98.

De toetsenbord-instelling die u in Windows heeft ingesteld heeft geen invloed op de toetsenbord-instelling in een DOS-programma. D.w.z. dat voor de DOS-programma's (waaronder PRO-GEN) de toetsenbord indeling apart ingesteld moet worden, indien u een toetsenbord heeft dat niet de amerikaanse indeling heeft (u kunt dat vaak herkennen aan de toets 2 waarbij met SHIFT het apenstaartje verschijnt)

Bij Windows ME kan men deze instelling wijzigen met het programma MSCONFIG.
Druk hiervoor op de "START"-knop en kies "Uitvoeren...". Typ dan MSCONFIG in en druk op "OK".
Kies het Tab-blad "Internationaal". Vul daarvoor bij "Naam van bestand met toetsenbordgegevens" in : keyboard.sys
Vul bij "Taal-id" de code van uw toetsenbord in. Bijvoorbeeld voor een belgisch AZERTY toetsenbord vult u hier BE in. Heeft u een nederlands toetsenbord (waarbij op de toets 2 met SHIFT het dubbele aanhalingsteken staat) dan vult u hier NL in.

Windows 2000/XP

Windows 2000 is niet (zoals velen denken) de opvolger van Windows 98, maar is de opvolger van Windows NT. De nieuwe Windows XP is gebaseerd op Windows 2000.

PRO-GEN kan vanaf versie 3.0b prima werken onder WINDOWS 2000/XP. Gebruikers van de 3.0a versie en oudere versies moeten echter eerst updaten naar de nieuwste versie om onder Windows 2000/XP te kunnen werken.